Slot Loevestein

 

Kasteel Loevestein

Slot Loevestein  

(foto: Peter Lowensteyn)Voor verdere informatie zie Wikipedia

 

Voor openingstijden, toegangsprijzen en activiteiten zie:
logo
http://www.slotloevestein.nl/

Waar Maas en Waal te zamen spoelt
En Gorkum rijst van ver,
Daar heft zich op den linker zoom
En spiegelt in den breeden stroom
Een slot van eeuwen her.


Hendrik Tollens


Slot Loevestein ligt op de plek waar Maas en Waal samenkomen en Gelderland, Brabant en Zuid-Holland elkaar raken. Ridder Dirc Loef van Horne gaf rond 1357 opdracht tot de bouw van een kasteel in dit echt Hollandse rivierenlandschap. Het was echter niet de schoonheid van het gebied, maar de strategische ligging die zijn keuze bepaalde. Niet alleen was de plek gemakkelijk te verdedigen maar omdat twee rivieren hier samenkomen was het ook een geschikt punt voor het heffen van tol. Niet dat Ridder Dirc dit legaal deed.


Na hem kwam het slot in handen van de Heren van Holland. In de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel Staats bezit. Tot in de negentiende eeuw deed het kasteel dienst als staatsgevangenis, met als bekendste gevangene Hugo de Groot, die na twee jaar kon vluchten met behulp van een boekenkist.


In Staatse handen kreeg het moderne verdedigingswerken en werd het als fort onderdeel van de Oude en de latere Nieuwe Hollandse Waterlinie. De militaire functie werd in 1951 opgeheven. Van 1925 tot 1986 werd het complex gerestaureerd en het doet nu dienst als rijksmuseum en heeft het de status van rijksmonument.

 

Het kasteel bestaat uit een zaalbouw, twee hoektorens en een poorttoren en is omgeven door een slotgracht. Het fort is omgeven door twee grachten en heeft vijf bastions. Binnenin het fort staan verschillende gebouwen.

Loevestein 1621
Slot Loevestein in de 17e eeuw
Nieuwe informatie: Regelmatig

DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan
te bevelen.


Facebook