Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietsrochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Gunterstein


Om bij Gunterstein te komen met de bus

Openbaar vervoer Connexxion Buslijn 120 en 124, uitstappen op de markt in Breukelen.
10 Minuten lopen naar het startpunt van de wandeling. 

Gunterstein is te vinden als je door Breukelen over de Vecht gaat. Er is maar één bruggetje, dus dat kan niet missen. Direct rechts zie je Gunterstein. Bij het landgoed is geen parkeer mogelijkheid, auto's kunnen parkeren op de markt in  Breukelen.

Bezoekers moeten gebruik maken van de tweede ingang aan de laan van Gunterstein. De eerste ingang is voor de bewoners van het huis.

Gunterstein behoort tot de oudste kastelen langs de Vecht.

Het werd al in 1539 als ridderhofstad, met de daaraan verbonden bestuurlijke voorrechten voor de bewoners, erkend. Johan van Oldebarnevelt kocht het kasteel met vesting in 1609, maar zijn bezit werd na zijn onthoofding in 1619 verbeurd verklaard.
In 1672 is het huis ten offer gevallen aan de verwoestingen door de Fransen. Het werd herbouwd met behulp van uit Utrecht aangevoerde stenen van het vroegere Vredenburgh. In 1680 werd het herbouwd. De Oranjerie wordt nu door de familie Quarles van Ufford bewoond, het kasteel zelf is eigendpom van een stichting. Het bij het kasteel behorende park is voor het grootste deel vrij te bewandelen

 


 

 DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.