Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietsrochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Over-Holland

Buitens op stroomruggen

Door hun hoge ligging en hun goede natuurlijke ontwatering heeft de mens de stroomruggen in het rivierkleilandschap al heel vroeg als woongebied uitgekozen. Tijdens de Gouden Eeuw ontstond bij Amsterdamse patriciërs de behoefte aan buitenverblijven om de stedelijke beslommeringen te ontvluchten. Hun aandacht viel in eerste instantie op de stroomruggen van de Vecht. Zo ontstond een hele reeks buitenplaatsen, waarvan ook Over-Holland deel uitmaakt. De naam is afgeleid van het feit dat de buitenplaats als het ware een stukje (Noord-)Holland was op de in Utrecht gelegen oever van de Vecht. Over-Holland werd gesticht in 1676 en ligt direct ten noorden van de bebouwde kom van Breukelen in Nieuwersluis.

1. Het Utrechts Landschap

2. Kastelen en Buitenplaatsen in Utrecht


 

 DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.