Fort Nigtevecht

schutkoepel

Dit fort, gebouwd tussen 1888-1903, maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam.

Het fort behoort tot de linie Abcoude-Nigtevecht. Deze linie bestaat uit:

·  het fort bij Abcoude.

·  de batterijen aan Het Gein ten oosten van Abcoude.

·  het Fort bij Nigtevecht.

·  de wal tussen de Geindijk en het Fort bij Nigtevecht.

Het fort had een bezetting van :

·  1 Commandant.

·   3 Officieren.

·  21 onderofficieren.

·  301 korporaals en manschappen.
   

Satelliet foto ©

In deze bezetting is die van de bovengenoemde nevenbatterij inbegrepen.

De taak was afsluiting en verdediging van de accessen, welke gevormd worden door het Merwedekanaal (nu Amsterdam-Rijnkanaal) en de Vecht, en bescherming van de sluizen tussen deze wateren en de vechtwaterleiding.

Verdediging van de Aetsveldse polder (er is een wandeling door deze polder rond het fort Uitermeer en Hinderdam) door middel van een batterij voor groot flankement.(flankeren betekent het bestrijken van)

 

Ten tijde van 1885 werd de brisante granaat ontwikkeld. Hiermee werd bij bouw van de forten van "De Stelling van Amsterdam" rekening gehouden. Daardoor is de vorm van fort Nigtevecht en vele andere van de Stelling anders dan die van "De Nieuwe Hollandse Waterlinie". Fort Nigtevecht is een smal langgerekt fort. Voor deze vorm is gekozen omdat in dit soort (nieuwe) forten moeilijker te treffen waren.

Bij de bouw van dit fort is gekozen voor (cement)beton i.p.v baksteen en aan de zijde waar de aanval te verwachten is (frontzijde), ligt een grote gebogen aarden wal.
 
Om aan te geven hoever de detailvoorzieningen aan een fort gingen is hiervan een voorbeeld;

'Ieder lokaal, waar 24 tot 36 man sliep,  werd afzonderlijk met turf of kolen gestookte kachel verwarmd. De schoorstenen bevinden zich in de dekkingen boven de rechtstandmuren, achter de voorsluitmuren. In nissen in de muur waren de lampen geplaatst. Voor aanvoer van verse lucht zitten onder de ramen, in de achtersluitmuur, ventilatie openingen. Deze waren voorzien van klepjes, die automatisch afsloten door de luchtdruk van exploderende projectielen. In het plafond zijn ventilatiekokers aangebracht, voor de afvoer van de lucht.


Bij  "Koninklijk besluit no.382" werd op 29 oktober 1959 besloten dat het fort niet meer als vestingwerk in gebruik is.

In 1987 is het Vereniging Natuurmonumenten in het bezit gekomen van het fort en in 1996 heeft UNESCO de forten ring uitgeroepen tot werelderfgoed monument.
Fort Nigtevecht wordt nu gerestaureerd door de "Stichting Herstelling".

Bron: vannigtevecht.nl

 


 


Nieuwe informatie: Regelmatig

DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan
te bevelen.Zie ook:

Natuurmonumenten


de Stelling Amsterdam

Ronald van Nigtevecht