Infanteriestelling het Franse Kamp

 

Functie: Deze stelling beschermde het offensief voor Naarden en de verouderde vesting Naarden en bood ook de mogelijkheid tot opname van het teugtrekkende veldleger.

Wijziging / uitbreiding bebouwing: Aanvankelijk aangelegd als een tijdelijke aarden versterking (veldversterking), werd in 1918 het zuidelijke gedeelte voorzien van tientallen gewapende betonnen schuilplaatsen. Deze bevinden zich nu op het terrein van de camping "Het Franse Kamp". Het overige deel van de stelling is vrijwel geheel verdwenen.

Dit was een onderdeel van de infanterie stelling die ten Zuiden en Oosten van Naarden gedurende de Eerste Wereld Oorlog werd aangelegd. Dit was een uitbreiding van een stelling die in de eerste deel van de Oorlog werd gebouwd.
Deze beide stellingen moesten het oude Naarder Offensief beschermen.


De eerst gebouwde stelling bestond uit 7 schansen die onderling met elkaar verbonden waren door een gracht met daarachter een borstwering. De infanteristen kregen dekking van 5 achterliggende artilleriebatterijen.
Op het Franse kamp zelf zien we dat hier een groot aantal schuilplaatsen van gewapend beton zijn gebouwd.
Deze schuilplaatsen type 1918 zin voorzien van 1,5 meter dikke betonnen muren. Dit als gevolg van de opgedane ervaringen van de eerste jaren in de eerste wereld oorlog. Waar onder andere tegen de Belgische forten zwaar artillerie geschut werd ingezet, waartegen de forten niet bestand waren.


We zien hier twee modellen,namelijk 42 stuks een met een ingang en 21 stuks met twee ingangen. De eerste vinden we voornamelijk terug in de voorste linie. Dit komt omdat het was bedoeld als wachtpost voor 4 man.
In de tweede rij komen we de schuilplaatsen  tegen met twee ingangen die dienden als schuilplaats voor 16 man.
Ook komen we langs twee paden die door het gebied lopen twee vreemde blokken tegen. Dit zijn vermoedelijk opstelplaatsen voor Mitrailleur die deze paden bestrekken.


Alle kazematten zijn vermoedelijk in opdracht van de Duitser in de Tweede Wereld Oorlog dichtgemaakt, omdat men bang was dat zich hierin parachutisten konden verschansen.

 

Tekst: S. van Valen
Nieuwe informatie: Regelmatig

DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan
te bevelen.


Faceboopk