Plofsluis


2 openingen. Brugafmetingen: Breedte 26,00 m. Hoogte Kp + 8,55 m. Nap + 8,15 m. W/O Plofsluis Gereed 1940, gesloten 1981. In de Plofsluis (in de volksmond Betonnen Blok) zat puin en een dunne bodem die van springstof was voorzien. In de oorlog kon men, in geval van nood, de deuren dicht doen, de bodem laten ploffen en zo het puin in de sluis storten en het Amsterdam Rijnkanaal afsluiten voor de scheepvaart. Beheer R.W.S. Utrecht Definitief gesloten 1998


De Plofsluis of plofduiker is tussen 1937 en 1940 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangelegd op de splitsing van het Amsterdam-Rijnkanaal en het lekkanaal. Het idee was dat door het opblazen van de bodem van de sluis de 40.000 ton stortsteen die erin was opgeslagen in één keer het kanaal kon versperren. Tevens zou het voorkomen dat het water uit onder water gezette gebieden via het kanaal zou wegstromen.

 

De plofsluis heeft nooit dienst gedaan. Toen de Duitsers in 1940 ons land binnenvielen was de constructie nog niet gereed. Voor de scheepvaart was de plofsluis tot in de jaren zeventig een obstakel. Daarna is het kanaal verbreed en konden de schepen er omheen varen.

De Plofsluis kan in de toekomst, dankzij de ontsluiting van Het Klooster, een ontmoetingsplaats worden waar de recreatieve verkeersroutes samenkomen. Vanaf de Plofsluis hebben de bezoekers overzicht over een waterland en het omringende landschap. Een wandelpad verbindt de sluis met de archeologische vindplaats van Ridderhofstad Oud Heemstede. 

 

Bron: Bedrijvenpark het Klooster
Satelliet foto ©

 
Nieuwe informatie: Regelmatig

DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan
te bevelen.


Zie ook:


Plofsluis


Faceboopk