Werk aan de Korte Uitweg


Dit fort was eigenlijk een aarden verdedigingswerk aangelegd in de jaren 1871 en 1874. In 1876 is men gaan bouwen aan de kazerne zoals hij er nu staat. In die zelfde tijd is er achter de kazerne ook nog een remise gebouwd.

Dit fort had als taak de lange Uitweg en een gedeelte van de Lekdijk de verdedigen. Ook moest het fort het nabij gelegen Werk aan de Waalse Wetering ondersteunen. Het ging met name om het gebied ten noorden van de Achterdijk.

Rond 1885 was het fort bestemd voor een bezetting van bijna 160 manschappen. Deze manschappen hadden zo'n 12 stukken geschut tot hun beschikking. De bomvrije kazerne is opgedeeld in verschillende vertrekken. Geheel links vinden we een ruimte die was ingericht als verbandplaats en logies. Daarnaast de keuken. Helaas is het fornuis verdwenen. Onder de keuken zit een waterkelder. Links achterin is een geniemagazijn te zien en daarnaast een magazijn voor levensmiddelen. Vanuit dit magazijn kun je bij de lampnissen van het kruitmagazijn, vulplaats en het projectielenmagazijn komen. Rechts naast de keuken is een ruimten ingericht als logies en telegraaflokaal. Recht tegenover de toegangsbrug is het wachtlokaal te vinden. Geheel rechts van de kazerne zit het privatenlokaal. Tussen het privatenlokaal en het wachtlokaal zijn een tweetal ruimten voor logies ingericht.

Tussen het Werk aan de Korte Uitweg en de Lunet aan de Snel ligt een gedekte weg. Dit is een uniek onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Werk aan de Korte Uitweg is, nadat defensie het heeft afgestoten, in handen gekomen van Staatsbosbeheer. Deze heeft het werk in erfpacht gegeven van de Stichting Werk aan de Korte Uitweg. Een aantal mensen hebben bijzonder veel werk verzet om het fort een nieuwe toekomst te geven. Het dak van de kazerne is afgegraven en van een waterdichte laag voorzien. Alle deuren en luiken zijn hersteld of vervangen door nieuwe.

 

Bron: verdedigingswerken.nl

 
Satelliet foto ©

Kunstwerken kunstenaars in Fort Werk aan de Korte Uitweg

 

LogoWilly kruijssen – Bodil Anaïs – Bertus Harskamp – Jan Buys

Fotografie expositie van 8 september t/m 31 oktober 2011 in het fort Werk aan de Korte Uitweg en langs het Bokkenpad in Tull en ‘t Waal


 
Nieuwe informatie: Regelmatig

DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan
te bevelen.


Zie ook:


Werk aan de Korte Uitweg
Oud Houten


Natuurkampeerterrein Werk Aan De Korte Uitweg


Werk aan de Korte Uitweg
(op YouTube)


Faceboopk