fort rijnauwen

Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Restaurants Toeristische attracties
Contact

HISTORIE VAN DE HOLLANDSE WATERLINIES

 

Inleiding

Een waterlinie is een verdedigingslinie die is aangelegd in een gebied dat zeer geschikt was om onder water te worden gezet en daardoor een aanvaller grote moeilijkheden zou berokkenen. Deze onderwaterzettingen (inundaties) dienden bij voorkeur grondig te zijn voorbereid, om te zorgen dat er overal voldoende, maar ook weer niet te veel water zou zijn.
Omdat er toch allerlei terreinstroken overbleven waarover een vijand zich een weg zou kunnen banen (accessen), was het nodig op deze bedreigde plaatsen verdedigingswerken aan te leggen in de vorm van vestingen, forten en andere werken, bewapend met geschut en voorzien van een militaire bezetting. Ook waren er goed georganiseerde en geoefende legereenheden nodig als voorposten, voor de beveiliging van het tussenterrein, als reserve en voor het doen van tegenaanvallen. Voorts moest er een goede organisatie zijn om leiding te geven aan de verdediging. Pas dan zou er sprake zijn van een werkelijk doeltreffende verdedigingslinie.
De grenzen van het Graafschap Holland  (1300-1795) met zijn latere ontwikkeling en "onze" hollandse waterliniesDE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.