Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Abcoude

De huidige gemeente Abcoude ontstond in 1941 door samenvoeging van de gemeente Abcoude-Proosdij en Aasdom met de gemeente Abcoude-Baambrugge en omvat twee dorpskernen, Abcoude en Baambrugge.


Het grondgebied van de gemeente bestaat uit een veenlandschap dat doorsneden is door een aantal rivieren en stromen. De rivieren Angstel, Gein, Holendecht, Winkel en Waver behoren tot het stroomgebied van de Vecht en verzorgen de afwatering van het veengebied. Op en langs de oeverwallen van Angstel en Gein zijn de kernen Abcoude en Baambrugge ontstaan.


Fort Abcoude

Abcoude bezit twee parels aan de kroon van het westelijk weidegebied van Utrecht en van het Groene Hart: het Geingebied en Botshol.
Het Geingebied is een nog vrijwel ongeschonden schoolvoorbeeld van een Hollands polderlandschap met zijn groene weiden, watergangen en boerderijen, dat veelvuldig werd gezocht door schrijvers en kunstschilders en tegenwoordig veel natuurliefhebbers en recreanten trekt.
Het natuurreservaat Botshol is een beschermd vogelbroedgebied van watergangen en rietlanden, waarvan de bezoeker buiten de broedperiode slechts per roeiboot de schoonheid kan aanschouwen. Onder meer deze unieke natuurschatten maken dat Abcoude nadrukkelijk heeft gekozen om deel uit te maken van het Groene Hart.


Bron en foto's: Gemeente Abcoude

Route (klik kaartjes voor groter beeld)

Fort bij Nigtevecht

Velterslaan

Fort bij Nigtevecht

Velterslaan terug linksaf
Gein-Zuid

Abcoude
Stationsstraat linksaf
Hoogstraat linksaf

Fort bij Abcoude

Molenweg


Printversie route Abcoude (120 KB)


 DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.