Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Nederhorst den Berg

Nederhorst den Berg ligt midden in een polderlandschap. Er staan vele gemalen in de omgeving die de water standen regelen in de polders. De Horstermeer is vroeger een meer geweest. Nu is het een droog gemalen polder. Daarentegen is de Spiegelplas vroeger land geweest. Door turf winning is het land langzamerhand veranderd in water. Nu is het een zeer mooi recreatie gebied en voor een groot deel in handen van Natuurmonumenten.

Nederhorst den Berg ligt precies tussen het Gooi en de Vechtstreek in, aan de rivier de Vecht.

In Nederhorst den Berg vind je nog de resten van een stuwwal uit de laatste ijstijd.

Die wal vormt een bergje waar een hele mooie kerk op staat, de Willibrordkerk. De kerk is vroeger op de berg gebouwd om haar droog te houden tijdens overstromingen. De kerk dateert uit de 11 de eeuw.

Historie
De nederzetting Nederhorst den Berg zelf is al heel oud, hoewel we niet weten hóe oud precies. (Waarschijnljk dateert hij al van de achtste eeuw.) Omstreeks 1300 maakten Nederhorst en Overmeer samen met Ankeveen en Kortenhoef deel uit van één groot gerecht; later vormden ze een zelfstandig rechtsgebied. In 1811 werden Nederhorst den Berg, Ankeveen, Nigtevecht en Hinderdam samengevoegd tot één gemeente, met Nederhorst den Berg als hoofdplaats. Maar dat duurde niet lang. In 1918 al werden Ankeveen en Nigtevecht weer afgescheiden. In 1819 werd de grens tussen de provincies Utrecht en Noord-Holland gewijzigd. Nederhorst den Berg ‘verhuisde’ van Utrecht naar Noord-Holland.

 

De Willibrordkerk (een protestantse kerk) is van tufsteen is gemaakt met Romaanse toren en schip dat uit de 12e eeuw stamt. De kerk is vergroot in de 16e eeuw en is op een natuurlijke heuvel gebouwd.

 

Kasteel Nederhorst
De oudst bekende vermelding van een kasteel stamt uit de 13e eeuw.

Lees

 


 
Rondwandeling van 16 km vanuit Nederhorst den Berg, door het plassengebied


DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.

 

Kasteel Nederhorst