Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Weesp

Hoe oud Weesp precies is, is niet te achterhalen. Aangenomen wordt dat de nederzetting dateert van de vroege middeleeuwen. In 1508 werd de stad bijna tot de grond toe afgebroken door Gelderse troepen. Dat was voor het stadsbestuur een teken de stad nieuw leven in te blazen met behulp van de industrie. In 1355 kreeg Weesp zijn felbegeerde stadsrechten.

De bierbrouwerijen waren de eerste groter werkgevers in het stadje aan de Vecht. Vanaf de zeventiende eeuw namen de jeneverstokerijen de overhand. Weesp werd in die periode zelfs de belangrijkste Hollandse brandersstad.

Uit de achttiende eeuw stamt de fabricage van het welbekende Weesper porselein. De welstand uit die tijd komt duidelijk tot uiting in het stadhuis dat in de periode 1772-1776 is gebouwd door Jacob Otten Husley. Het is een neo-classistisch bouwwerk, dat een prestige-object zou zijn van de rijke stadsbestuurders en een 'cadeautje' van de jeneverstokers en bierbrouwers.

Tegen de negentiende eeuw ging het bergafwaarts met de stad. De Weespers verarmden, totdat omstreeks 1850 de cacaofabriek van Van Houten in Weesp gevestigd werd. Tot ver in de twintigste eeuw leverde de chocolade-fabricage een belangrijke bron van inkomsten en werkgelegenheid.

Rond één van de oude Van Houtenfabrieken staat nu een modern complex van het chemisch-farmaceutisch concern Solvay Pharmaceuticals. Het bedrijf ontwikkelt en maakt geneesmiddelen. Maar ook elders in Weesp werkt men in deze branche. Dat doet toch weer denken aan de tijd van de jenever: want de Weesper jenever werd op de VOC-schepen ook al als "geneesmiddel" tegen scheurbuik gebruikt.

 

Bron: weesper.nl

Route naar de forten


AbcoudeFort NigtevechtFort HinderdamFort Uitermeer

Route: (klik kaartjes voor groter beeld)

Weesp
Ossenmarkt
Ossenmarkt rechtsaf
Fort Weesp
Ossenmarkt rechtsaf
Hoogstraat linksaf

Kerkstraat
Waagplein linksaf
Nieuwstraat rechtsaf
Grote Plein
Breedstraat

Groeneweg
C J van Houtenlaan rechtsaf
(N236) Gooilandseweg
(N236) Provincialeweg linksaf
Gein-Zuid linksaf


Printversie route Muiden naar Weesp (164 KB)           Printversie route Weesp naar Abcoude (116 KB)


DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.

 

Vesting Weesp