Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Breukelen

Breukelen bestaat uit de kernen Breukelen, Kockengen en Nieuwer Ter Aa. Drie duidelijk verschillende kernen, met een eigen specifieke schoonheid van natuur en landschap. Breukelen is zowel een Vechtstreekgemeente als een weidegemeente.

Het dorp Breukelen ligt ingeklemd tussen de Vecht en Europa’ s drukst bevaren kanaal, het Amsterdam - Rijnkanaal, de spoorlijn Amsterdam - Utrecht en de Rijksweg A2.

 

In het voornamelijk agrarische deel ten westen van de Rijksweg A2, het weidegebied, liggen de dorpen Kockengen en Nieuwer Ter Aa en de buurtschappen Portengense brug, Portengen, Oukoop, Oud Aa, Kortrijk, Laagnieuwkoop en Spengen. De Scheendijk, het gebied ten oosten van de rivier de Vecht met het trekgatengebied, is onderdeel van de Loosdrechtse Plassen.

Breukelen is nu een dorp in de gemeente Stichtse Vecht, maar was tot 1 januari 2011 een zelfstandige gemeente. Het dorp Breukelen heeft 9590 inwoners (2004).

Geschiedenis
Waarschijnlijk was het gebied voor de jaartelling reeds bewoond. De splitsing van de Vecht met de Danne speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Breukelen. De prediker Bonifatius zou in Attingahem (mogelijk Breukelen) rond 720 een houten kerkje gewijd aan Sint Pieter, hebben gesticht. In Breukelen stonden er achtereenvolgens drie stenen kerkgebouwen. De oudste delen van het huidige stenen gebouw (koor en transept) dateren uit de 15de eeuw en zijn over de fundamenten van de tweede stenen kerk heen gebouwd. De familie van Atto bouwde een versterkt huis dat Breukelerhof heette. Deze naam ging later over op het dorp. In 953 kwam het gebied, dat intussen in handen van de Duitse koning was overgegaan, onder bestuur van de bisschop van Utrecht.
leesPrintversie route Loenen - Maarsen (228 KB)

 


 

 Gunterstein

Gunterstein behoort tot de oudste kastelen langs de Vecht.

Over-Holland

Buitens op stroomruggen

DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.