Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Houten

De locatie waar nu Houten ligt werd al in de Romeinse tijd bewoond, getuige de vondst van restanten van een villa naast de Hervormde Kerk (Plein) (Kolman, 1996).

Deze kerk dateert gedeeltelijk uit de 12e eeuw. (Met de bouw van de toren werd in 1535 begonnen.) In de Middeleeuwen concentreerde de bebouwing zich hier. De naam Houten is afgeleid van "Haltna", dat mogelijk "woonplaats in het bos" betekent (Groenedijk, 2000).


Ten westen van de huidige bebouwde kom staat Kasteel Heemstede, gebouwd rond 1645. In 1987 werd het door een brand zwaar beschadigd. Zo'n tien jaar later werd het gerestaureerd.


In 1979 werd Houten wegens zijn ligging nabij Utrecht en de spoorlijn naar Den Bosch aangewezen als groeikern. Tegenwoordig vormt de omgeving van het station het centrum van Houten; het "Oude Dorp" ligt nu excentrisch.
lees

Route (klik op de kaartjes voor groter formaat)

Achterdijk rechtsaf
Marsdijk

Fort Vechten

Marsdijk terug; rechtsaf
Achterdijk rechtsaf
Rijsbruggerweg

Houten
Binnenweg rechtsaf
Rondweg linksaf
Utrechtseweg
(N409)Utrechtseweg

Naar het Fort ‘t Hemeltje
Utrechtseweg rechtsaf
Koppeldijk rechtsaf
Waijensedijk
Fortweg

Fort ‘ t Hemeltje


Printversie route Utrecht - Houten (156 KB)


 

 DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.