Bij Everdingen
Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Everdingen

Klik op een icoontje in het kaartje voor meer informatie.

Sinds 1986 behoort Everdingen met Zijderveld en Hagestein tot de gemeente Vianen. Everdingen ligt heel strategisch aan de Lek- en Diefdijk. Als onderdeel van de Hollandse Waterlinie is hier in de 19e eeuw een fort gebouwd. Everdingen behoorde eerst tot Gelderland, maar werd in 1820 toegevoegd aan Zuid-Holland. De naam Everdingen komt al in de vroege middeleeuwen voor. In 1284 komen op uitnodiging van de heer van Everdingen de grootgrondbezitters uit het gebied samen bij het kerkje van Everdingen om afspraken te maken over de afwatering van het ontgonnen veengebied en het onderhoud van de dijken.

 

Fort EverdingenDe heren van Everdingen, Hagestein en Vianen speelden lange tijd een belangrijke rol bij het besturen van het gebied dat in de 15e eeuw de naam Vijfheerenlanden krijgt. De heren van Arkel en Leerdam waren de andere leden van dit vijftal. De R.K. kerk, een pseudo-basiliek naar het ontwerp van A.Tepe, heeft mooie gebrandschilderde ramen. De N.H. kerk bevat elementen uit de 13e-19e eeuw. Nabij Everdingen liggen de polders Bolgerijen en Autena, een van de mooiste en grootste binnendijkse griendcomplexen van Nederland. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet.

Route (klik op het kaartje voor groter formaat)

Fort Everdingen

Diefdijk

naar LeerdamPrintversie route Fort Everdingen - Leerdam (92 KB)


 

 DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.