Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Hagestein


Het dorpje Hagestein is vooral bekend om het machtige stuwcomplex in de Lek. Met twee grote hefbogen in de stuw kan de waterafvoer op de rivier geregeld worden.


Met Everdingen en Zijderveld behoort Hagestein tot de gemeente Vianen. In 1382 verleent Jan van Arkel stadsrechten aan Hagestein, waardoor de heer van Vianen zich bedreigd voelt. Samen met de graaf van Holland en de bisschop van Utrecht zorgt hij voor de vernietiging van Hagestein.

Het platgebrande Hagestein wordt toegewezen aan de bisschop van Utrecht, eerst in 1820 wordt het dorp weer bij Zuid-Holland gevoegd. De uit 1829 daterende N.H.Kerk heeft een gotische toren met een luidklok uit 1444. Toren en kerk zijn in de 20e eeuw gerestaureerd. Hagestein ligt aan de bewegwijzerde fietsroute Vijfheerenlanden. 

 DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.