Lingedijk in Acquoy
Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Acquoy


Klik een icoontje op de kaart voor meer info.

 

Scheve toren van AcquoyAcquoy ligt aan een oude bocht van de Linge die echter is afgesneden, zodat het nu aan een doodlopende U vormige zijarm van het riviertje ligt. Omdat in vroeger tijd langs, of vlak achter, de Lingedijk gebouwd werd heeft het dorp een langgerekte en bochtige vorm gekregen. In 1965 had het dorp 608 inwoners, in 1993 waren dat 615. Het behoort nu tot de gemeente Geldermalsen. De naam Acquoy wordt al in 1311 genoemd, er heerst onzekerheid aangaande de oorsprong ervan sommigen zeggen dat de naam is samengesteld uit het latijn aqua" = water en "ooi" = laag en drassig land. Ooi" treffen we ook aan in de namen: Wadenoyen, Poederoyen en Ammerzoden (= Ammerzoyen). Uit ditzelfde denken zou de naam "Rhenoy" samengesteld zijn uit "Rhenus" = Rijn, gevolgd door hetzelfde. Anderen wijzen erop dat "Acquoy" in oude bronnen vermeld wordt als Eckoy of Echoy en dat zou als betekenis hebben laagland van heer Akko of Ekko". Het zou hier dan gaan om een Fries edelman, maar dit is zeer onzeker.

Bron: aquoy.com


Printversie route Asperen - Spijk
(152 KB)

 

 DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.

 

Camping Kooise Boerderij Minicamping Lappenheide