Doorkijkje naar de Linge
Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Asperen

Asperen ligt in de Betuwe en maakt samen met Heukelum, Spijk, Herwijnen en Vuren deel uit van de gemeente Lingewaal.

 

Asperen is een oud stadje, waarvan de eerste schriftelijke vermelding stamt uit het jaar 893. De middeleeuwse ommuring, de waterpoort en de kerktoren bepalen het karakteristieke beeld van de plaats.


grote kerk van AsperenDe laat gotische kerk, in Brabantse trant gebouwd, bevat een muurschildering uit 1609 die de herinnering levend houdt aan de ramp, die Asperen trof toen de Gelderse troepen in 1517 binnen vielen.
Het schilderij toont Asperen in vogelvlucht met onder meer de nog steeds ten dele leesbare namen van toen gedode burgers.


Op het koor van de kerk bevindt zich een grote laat gotische grafzerk van het geslacht van den Boetzelaer. Eén van de leden van deze familie heeft een belangrijk stempel gedrukt op de vaderlandse geschiedenis door als prinsgezind voorzitter van de gecommitteerde raden in 1672 aan de bevelhebbers van de ruiterij in Den Haag opdracht te geven de bewaking van de gevangenpoort op te geven, hetgeen de dood van de gebroeders De Witt tot gevolg had.
Maar in de kerk is meer boeiends te zien en eigenlijk kan zij een soort museum worden genoemd, gewijd aan de geschiedenis van Asperen.

 

Het aardige van Asperen is ook dat het historische stratenpatroon nog bijna geheel is bewaard gebleven.
In de vorige eeuw zijn in het landelijk gebied rond Asperen als onderdeel van de Hollandse Waterlinie een aantal forten aangelegd.
Zoals het in 1847 gereedgekomen fort Asperen bij de sluis, het fort Diefdijk gelegen aan de spoorlijn bij de gelijknamige dijk en fort Nieuwesteeg aan de weg naar Herwijnen.
De forten zijn de moeite van het bekijken zeker waard en tevens zijn het opmerkelijke landschapselementen.
In het fort Asperen worden in de zomermaanden exposities gehouden

.

Naast de genoemde kerk heeft Asperen nog meer te bieden. Een bezichtiging van het op het adres Achterstraat 64 gevestigde museum "Oud Asperen", vol met historische gegevens en gebruiksvoorwerpen, is zeker de moeite waard.
Het museum is geopend van mei t/m september op zaterdag van 13.30 – 16.00 uur en na telefonische afspraak op andere tijden. tel 0345-615440.
In Asperen is een uniek museum gevestigd; het Nationaal Auto Miniatuur museum "Het Minidome". Hier is een ongekende collectie miniatuur autootjes te bewonderen (Voorstraat 80). Voor de verzamelaar en de autoliefhebber een bezoek zeker waard.

 

Het gehele stadje is omringd met stadsmuren en –wallen. Van deze stadsmuren, welke voorzien zijn van rondelen is in de afgelopen jaren geheel gerestaureerd en in zijn oude luister hersteld. Met name vanaf de Lingezijde en bij de waterpoort een bijzonder fraai gezicht en zeker een bezoek waard.


Recreatie

Het natuurbad "De Wiel" is gelegen aan de Leerdamseweg. Tegenover het natuurbad ligt sporthal "De Schildkamp". Naast de speelvelden bevat de sporthal 6 bowlingbanen, een fitnessruimte en een restaurant. De sporthal is alle dagen van de week geopend.
Op de grens van Asperen en Heukelum ligt de beeldentuin "Beelden aan de Lingedijk". Kaarten halen bij de aangrenzende antiekzaal Antiek&Allerlei


Natuurschoon

In het voormalige kasteelbos rond het gemeentehuis staat een oude ginkgo, ook wel een japanse notenboom genoemd. Daarnaast komen er beuken, kastanjebomen, esdoorns en acacia's in de tuin voor. De Nieuwe Zuiderlingedijk biedt een mooi uitzicht over de moerassen, rietlanden en grienden.

Bron: lingewaal.nl

Route (klik op de kaartjes voor groter formaat)

Fort Asperen

Asperen

Nieuwe Zuiderlingedijk linksaf
Lingedijk rechtsaf
Nieuwe Steeg linksaf
Tiendweg

Fort bij de Nieuwe Steeg

Tiendweg terug; rechtsaf
Nieuwe Steeg linksaf
Lingedijk linksaf
Nieuwe Zuiderlingedijk
na 2,2 km rechtsaf ligt Heukelum
vervolg Nieuwe Zuiderlingedijk

Spijk

Zuiderlingedijk linksaf
Molenweg rechtsaf
Spijkse Kweldijk linksaf

Molenweg rechtsaf


Printversie route Asperen - Spijk
(152 KB)


 

 

 

Fort Nieuwe Steeg

Wandelen langs de Waterlinie.

Info bij K. van der Klis 06-11387518

DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.

 

Fort AsperenSluizen bij Asperen