Kasteel Heukelum

Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Heukelum

Klik op een icoontje op de kaart voor meer informatie.


Soms vraagt de wandelaar zich af: ‘zijn er nog plekjes in de omgeving die de moeite van het wandelend verkennen waard zijn?’ Dan ligt daar zomaar Heukelum, een pracht van een ministadje in de veilige omarming van moeder Linge. Heukelum is een eeuwenoud stadje zo,n 3 km ten zuiden van Leerdam.

We beginnen bij de kerk. Van de middeleeuwse parochiekerk is het eenbeukig koor met twee latere dwarskapellen over gebleven. Het graf van een voorname familie droomt buiten, voor het koor, in druilerig weer. We lopen door de Torenstraat, naar Het Voorste Gewind. Op de hoek van de straat naar de dwarsweg staat in brons vereeuwigd: P. Dorresteyn, arts te Heukelum van ‘45 - ‘63. Aan het eind van de Dwarsweg ligt de Appeldijk, stellig één van de mooiste dijkjes die een mens kan bewandelen. Het is tussen voorjaar en zomer. De bloesem heeft plaats gemaakt voor tientallen appeltjes. Ze glimmen als de wangetjes van een peuter bij moeder achterop de fiets. De vlier langs het dijkje is niet zo vlot, die bloeit nog honderd uit. De bloemen steken als een fijn Brugs kantkloswerkje af tegen een grijze lucht. Het is duidelijk, in de verte is regen op komst. Wat maakt het uit, zo heeft de rivier ook haar charme. Bellen bubbelen op het water, maken kleine ruimtevaartuigjes op het oppervlak, het zijn UFO’s van een verre planeet. Met een beetje fantasie kom je overal en even verder staat de leugenbank voor een moment van bezinning. Dit is het uur van de waarheid. Eertijds stond er een enorme eeuwenoude linde die dienst deed als paraplu. Helaas moest deze gekapt worden omdat hij was aangetast door een fatale boomziekte. Nu probeert jonge aanplant dapper oude tijden te laten herleven. Wat bleef was de leugenbank. ‘Wie is de grootste leugenaar van Heukelum?’ vraag ik de man op de bank. ‘Misschien ik wel, maar nou lieg ik’ is het gevatte antwoord. We maken een praatje. De man die nog nooit zijn kleine stad verliet en de wandelaar, beiden zwervers op de vierkante meter, ontmoeten elkaar. Je hoeft niet ver te gaan om het alledaagse achter je te laten. Bij de haven is het 's zomers een drukte van belang, spelevaren op De Linge is een aangenaam tijdverdrijf. We vervolgen onze weg langs de Molenkade en Kruissteiger. Via de ‘wandelpromenade’ komen we op de Lingewal. We glibberen over het smalle pad naar het kasteel. Het is een achttiende eeuws landhuis. 'Huys te Heukelum' of Merkenburg is ooit gesticht door, hoe kan het anders, één van de Jannen van Arcel. Dit kasteel was het laatste door de Van Arcels bewoonde landgoed. Het landhuis is gebouwd rond de toren van het middeleeuws kasteel. In het midden van de voorgevel is de oorspronkelijke 14e eeuwse ingangstoren van het kasteel nog herkenbaar. Direct voorbij het voormalig gemaal en de Kolenschuur gaan we rechtsaf, een laantje door het veld. Aan het eind weer rechts, terug naar het stadje. Van hieruit gezien geeft de helder witte ophaalbrug het slot nog meer aanzien.

Roeibotenhaven in Heukelum

Recreatie in Heukelum

Voor de watersport zijn in de Linge speciale aanlegsteigers gecreëerd om oeverbeschadiging te voorkomen.
Jachthaven "De Wiel" in Heukelum ligt tegenover "de Galgenwaard". Op de Loswal staat een bronzen beeld van een veerman, als herinnering aan het vroegere veer en een hommage aan alle veermannen.
In het zomerseizoen is het veer in gebruik om wandelaars en fietsers over te zetten.
"De Galgenwaard" is een aan de noordzijde van de Linge gelegen picknickplaats voor watersporters, automobilisten en fietsers.Printversie route Asperen - Spijk
(152 KB)


 

 DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.

 

De Uitspanning Achter de Linden