zijlkade in leerdam

Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Leerdam

Klik op een icoontje in de kaart voor meer informatie.

Geschiedenis van de stad Leerdam

Heerlijkheid en graafschap
Eens was Leerdam een stad naar alle vier de windstreken door muren, wallen, water, en poorten omringd. In 1407 ontving Leerdam het predikaat stad uit handen van heer Otto van Arkel. Aan de Lingekant verhief zich een kasteel, dat opmerkelijk genoeg niet binnen de muren gebouwd was, maar deel van de vesting uitmaakte. Het kasteel met zijn torens, de muur, de bolwerk, muizentorens en niet minder dan drie poorten moeten voor de reizigers over het water een fraai beeld gevormd hebben. Hoewel kasteel en poorten in de loop der tijd verwoest of gesloopt zijn, valt met een beetje fantasie het oude silhouet op de nu gerestaureerde Zuidwal nog wel op te roepen.

De eerste heren die we met dit gebied in verband kunnen brengen zijn die van Van der Leede. De oudste vermelding van dit geslacht dateert uit 1143. Leerdam wordt echter pas eerst in 1284 in de oude akten vermeld. Uit het geslacht Van der Leede komt het bekende geslacht der Arkels voort. De laatste Van Arkel overlijdt in 1428 en wordt in Leerdam begraven. In een zeer roerige tijd weten de Van Egmonds de heerlijkheid van Leerdam in bezit te krijgen. En van hen, Frederik, wordt in 1498 graaf van Leerdam en de heerlijkheid wordt een graafschap. Als prins Willem I van Oranje in 1551 met Anna van Egmond trouwt, gaat het graafschap van Leerdam met dat van Buren tot de soevereine bezittingen van de Oranjes behoren. Daarmee verwierf Leerdam zich een bijzondere positie. De inwoners betaalden geen belasting aan de Staten van Holland en zonder vergunning van de prins mocht geen krijgsvolk worden gelegerd. De keuze in 1573 voor de Hervorming kwam de stad duur te staan. Tegen een belegering van de Spanjaarden was zij niet bestand. Het kasteel werd verwoest en de bevolking moest tevens met lede ogen aanzien hoe drie mannen zonder enige vorm van proces werden opgehangen. Met de inval van de Fransen in 1795 kwamen aan de bijzondere positie van het graafschap een einde. De band tussen het Oranjehuis en de gemeente Leerdam is echter gebleven, want nog steeds is onze Koningin gravin van Leerdam

Bron: leerdam.nl

Route (klik op het kaartje voor groter formaat)

Leerdam

Fort Werk aan de Spoordijk

Diefdijk linksaf
Meerdijk
Nieuwe Zuiderlingedijk

naar Asperen

Printversie route Leerdam - Fort Asperen (104 KB)


 

 

 

Andere routes in en rondom Leerdam

Bezienswaardigheden

Wandelen langs de Waterlinie.

 
Een mooie wandeltocht onder deskundige leiding. Een route met meerdere forten, bunkers en watergemalen. Vele andere bezienswaardigheden. Bezoekt u ook eens de beeldentuin "Land en Beeld", bij het oude gemaal van de polder Asperen


Waterlinie ommetjes

Op donderdag 14 juni worden de waterlinieommetjes Schoonhoven en Nieuwpoort geopend, twee nieuwe ommetjes die deel uitmaken van het Oude Hollandse Waterliniepad, dat van Gorinchem naar Fort Wierickeschans in Bodegraven loopt. Eerder zijn voor Gorinchem, Woudrichem en Leerdam waterlinieommetjes uitgezet. De ommetjes zijn 3 km lang. Langs de wandelroute staan kleine informatieborden met bijzonderheden over de vestingsteden. De ommetjes zijn, evenals de hoofdroute van de langeafstandwandeling, te downloaden van de website www.oudehollandsewaterlinie.nl.
Op deze website is veel informatie te vinden over de historische verdedigingslinie, de route en het dit voorjaar verschenen boek ‘In het spoor van de Prins’. Startpunt van het ommetje in Schoonhoven is het Doelenplein, in Nieuwpoort begint de wandeling bij de Buitenhaven. In Gorinchem en Leerdam start het waterlinieommetje bij het NS station.


 

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.

 

Hotel Lucullus Herberg restaurant 'de Lingehoeve' Pannenkoekenrestaurant 't veerhuys Paviljoen 'De Blauwe Hoed'