Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Schoonrewoerd


Klik op een icoontje in de kaart voor meer informatie.

Jan van Arkel stichtte dit dorpje op de grens van Gelderland en Holland in het jaar 1025.

 

Samen met Kedichem en de buurtschap Oosterwijk behoort Schoonrewoerd tot de gemeente Leerdam. Nabij het dorp ligt de Diefdijk, die al eeuwenlang de polders beschermt tegen overstromingen.

 

Een van de mooiste wielen en zeker het grootste van Nederland is het Schoonrewoerdse wiel of Wiel van Bassa. Het is ontstaan bij een dijkdoorbraak. In vroeger tijden kwamen dijkdoorbraken in dit gebied veelvuldig voor. Door de kracht van het water ontstonden diepe gaten achter de dijk die 'wielen' genoemd worden. Rond het wiel loopt een wandelroute, die ook voert langs hoogstamfruitboomgaarden, het Dordtse Huis, de boerderij Het Kruithof en het voormalige waterschapshuis met de wapens van Holland en de Alblasserwaard.

 

 

 

De Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden beheert iets buiten Schoonrewoerd het natuurbezoekerscentrum De Schaapskooi. Vanuit het bezoekerscentrum zijn diverse fiets- en wandeltochten te maken door het besloten polderlandschap met zijn grienden, bloemrijke graslanden en geriefbosjes.

Bron: VVV Zuid-Holland Zuid

Routes rondom Schoonrewoerd Diefdijk


 

 DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer.

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.