Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Hotels Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Toeristische atrracties Toeristische attracties
Contact
Facebook

Gorinchem

 

Klik op een icoontje in de kaart voor meer informatie.

 

 

Duizend jaar Gorinchem in vogelvlucht.

Over het ontstaan van de stad Gorinchem is weinig met zekerheid te zeggen. Waarschijnlijk is Gorinchem omstreeks het jaar 1000 ontstaan op wat hoger gelegen land nabij een monding van de Linge in de Merwede. De eerste bewoners van de nederzetting waren vissers en boeren.

 

De naam Gorinchem wordt voor het eerst genoemd in een document uit 1224 waarin Floris IV de tolvrijdom van de Gorcumers in het gehele graafschap Holland bevestigt. Op 11 november 1382 verleende Otto van Arkel Gorinchem stadsrechten.

 

In de Middeleeuwen werden de stad en haar inwoners regelmatig bedreigd. In de eerste plaats door het water, dat ook na de aanleg van dijken een gevaar bleef. Besmettelijke ziekten eisten regelmatig hun tol, terwijl het land van de Heren van Arkel een gewilde prooi voor de buurstaten Holland en Gelre was.

 

Het ontstaan van de vesting

Aan het eind van de 13e eeuw werd de nederzetting een vesting door het opwerpen van met palissaden versterkte wallen. Halverwege de 14e eeuw werden de wallen verder versterkt met stenen muren en torens. Al deze inspanningen konden niet voorkomen dat Gorinchem in 1417 definitief door Holland werd ingelijfd. Bij die gebeurtenis sneuvelde de laatste telg uit het geslacht Arkel. In de Revetsteeg herinnert een gevelsteen aan deze gebeurtenis.


Route (klik op het kaartje voor groter formaat)

INUNDATIESLUIZEN BIJ DALEM

Gorinchem

Vestingwallen van Gorinchem


Lombardstraat linksaf
Kalkhaven rechtsaf
Robberstraat
Peterbrug linksaf

Eind rechtsaf
Tolsteeg
Krapstaag
Boerenstraat rechtsaf
Zustersteeg
De Markt centrum

Einde van de Waterlinieroute

Printversie route Gorinchem (124 KB)

 

Historie van Gorinchem • Routes in en rondom Gorinchem


 

 

 

 

Andere routes in en rondom Gorinchem

 

Meer historie over GorinchemWaterlinie ommetjes

Op donderdag 14 juni worden de waterlinieommetjes Schoonhoven en Nieuwpoort geopend, twee nieuwe ommetjes die deel uitmaken van het Oude Hollandse Waterliniepad, dat van Gorinchem naar Fort Wierickeschans in Bodegraven loopt. Eerder zijn voor Gorinchem, Woudrichem en Leerdam waterlinieommetjes uitgezet. De ommetjes zijn 3 km lang. Langs de wandelroute staan kleine informatieborden met bijzonderheden over de vestingsteden. De ommetjes zijn, evenals de hoofdroute van de langeafstandwandeling, te downloaden van de website www.oudehollandsewaterlinie.nl.
Op deze website is veel informatie te vinden over de historische verdedigingslinie, de route en het dit voorjaar verschenen boek ‘In het spoor van de Prins’. Startpunt van het ommetje in Schoonhoven is het Doelenplein, in Nieuwpoort begint de wandeling bij de Buitenhaven. In Gorinchem en Leerdam start het waterlinieommetje bij het NS station.

 

 

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.

 

Bistro De Poort Grand Cafe 'Het Hart van Gorcum'hotel cafe restaurant 't Spinnewiel'Restaurant Timeless