fort rijnauwen

Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Wandeltochten Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Restaurants Toeristische attracties
Contact
Facebook


Wandeltocht van Leerdam naar Arkel

Printversie (56K pdf)

De route begint bij het station Leerdam (er is daar ook voldoende ruimte om uw auto te parkeren).
U steekt recht over, steeds recht door Dr. Reilinghplein., Fonteinstraat)

Bij de kerk rechtsaf de Kerkstraat in, uitlopen, restaurant 't Veerhuis voorbij, links de brug over. Na de brug rechtsaf de Oude Zuiderlingedijk op. De Linge ligt rechts van u.
Na enige tijd krijgt u aan uw linkerhand de beeldentuin "Land en Beeld " en wat later het Gemaal van Asperen dat deel uit maakt van "Land en Beeld".

De asfalt-weg verlaten en rechtdoor de dijk volgen, het bospad op. U ziet de buitenplaats Kasteel Heukelum. Vroeger het kasteel Merckenburg van het geslacht van Arkel. Vrouwe Bertha van Arkel, echtgenote van de Heer van Ijsselstein in het boek Fulco de Minsteel is hier geboren en gestorven.
U loopt almaar rechtdoor, tot u bij een slagboom komt.

Voor het eerste huis van Heukelum, loopt u naar een fietspad langs de Linge. U hebt daar een prachtig lingezicht richting Leerdam! In het centrum is een leuke winkel met geschenken
Dit pad loopt achter de huizen langs. U bereikt tenslotte een haventje. (Daar is ook het voetveer over de Linge, als u een hele korte wandeling wilt maken).
Weg volgen en het haventje aan uw rechter hand houden. Dus voor het haventje links omhoog. Bij de T-kruising direkt naar rechts de Appeldijk op, feitelijk de Oude Zuiderlingedijk. De dijk volgen, bij T-kruising links aanhouden
Waar de asfaltweg links afbuigt de dijk af, rechtdoor het fietspad op.

Aan uw rechterhand bevindt zich het prachtig natuurgebied voor watervogels.
U kunt daar in, maar het is een pad voor liefhebbers van ruig terrein. Rechtsaf, over een hek (is toegestaan!)
Aan het eind van het fietspad de gewone weg op (Groeneweg). U gaat rechtsaf en blijft dus op de dijk. Bij de volgende T-kruising rechtsaf de Zuider Linge dijk op. Denk aan het verkeer.

Na het bord "Vogelswerf" gaat U links af de dijk af en meteen weer rechts, U loopt nu op de Spijkse Kweldijk.
Aan deze weg op nr 16 is de uitspanning/ restaurant "Vogelswerf". Aan het einde gaat de weg rechts omhoog en u komt bij het gemaal Broekse sluis. Dit gemaal is voor de oude gemalen; Gemaal van Asperen, Vogelswer en Spijk( vrijwel verdwenen) in de plaats gekomen
Na de sluis meteen weer links af en op de T-kruising weer links. Na enkele meters gaat u rechtsaf een onverharde bosweg in. Dit bos is van het Staatsbosbeheer.
Aan U linkerzijde krijgt u een meertje en daar gaat u de 1e weg rechts in. Links het Lingebos en aan uw rechterzijde het ."Hooge Veld".

U passeert een asfaltweg, de Julianaweg. Hier gaat U rechtsaf, volgende T-kruising linksaf, de Spijkse kweldijk weer op. Neem het voetpad, dan de 1e straat rechtsaf.(voor de dijk)
Ga links het voetpad op onder aan de dijk. Bij de kerk gaat dit pad omhoog en u bent weer op de Lingedijk.

Bij het anwb-bord gaat u rechtsaf de dijk af. Linkse grindpad nemen en u bent bij het veer.
Over de Linge naar de dijk lopen. Op de dijk (Noordelijke Lingedijk), links af. Denk aan het verkeer.

U komt langs een haventje aan uw linkerhand en vervolgens gaat u over een brug, de weg over, en vervolgens schuin/rechts de dijk af, het dorp in.
Rechts aanhouden, een witte klapbrug (de Merwede) over, rechtdoor (Stationsweg). Links is er een prachtige korenmolen. daarna het station van Arkel.

ROUTE KAART

Klik op de kaart voor een vergroting (1450x1045 pxls - 268KB)
DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer. Tekst ongewijzigd

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.