fort rijnauwen

Home
Historie van de waterlinies
Forten Forten & inundatiewerken
Download de route
Dorpen en steden langs de route
Wandeltochten Wandel en fietstochten langs de route
Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden en buitenplaatsen
Restaurants Toeristische attracties
Contact
Facebook


Rondwandeling van 16 km vanuit Nederhorst den Berg, door het plassengebied

Printversie (48K pdf)


Routebeschrijving
• In het centrum van Nederhorst den Berg gaat de route bij RK-kerk de Brugstraat in.

• Aan het einde van deze straat gaat de route linksaf en even verderop langs de NH-kerk op een heuvel (rechts). Aan het einde gaat de route rechtsaf bij J.B.-plein en na ongeveer 30 meter rechtdoor de Torenstraat in.

• Voor kasteel Nederhorst volgt de route linksaf het J.B.-plein verder. Aan het eind, ongeveer een kilometer verder, linksaf de Eilandseweg in, langs de Vecht. De route gaat verderop langs camping Vechtoever en volgt de oever van de Vecht over het gras of over de houten aanlegsteiger. Aan het eind van de steiger gaat de route rechtdoor over een onverhard pad langs de oever.

• Aan het einde van het pad door een klaphekje, een klein stukje rechtdoor en bij kruising rechtsaf, evenwijdig aan de Overmeerseweg en over het grasdijkje, nog steeds de Vechtoever volgend.

• Aan het eind buigt het pad naar links tussen twee huizen door en komt op de weg uit. De route gaat hier linksaf, de Vreelandse Weg op.

• De route gaat de tweede straat rechtsaf, de Meerhoekweg in, bij café-restaurant De Herberg en vervolgens eerste weg linksaf, de Fazantelaan in.

• Aan het einde van deze laan gaat de route een bestraat paadje in, evenwijdig aan de Randweg. Aan het eind van het voetbalveldje linksaf en vervolgens bij het tegelpaadje rechtsaf. Hier steekt de route schuin rechtsaf een parkeerplaats over en rechtsaf over een sluippad de bosjes in, sloot over en kruist de Randweg.

• De route gaat hier rechtdoor over het fietspad, het Googhpad, in de richting van Ankeveen. Na ongeveer 200 meter een bruggetje over en rechtdoor verder. Men kan hier kiezen tussen het geasfalteerde fietspad of het evenwijdig lopende onverharde (soms zeer modderige) pad.

• Na ongeveer 1,5 km gaat de route rechtsaf een brug over, en over het Bergse Pad, richting Ankeveen. Aan het eind van het pad, na ongeveer 4,5 km, linksaf de verharde weg op, Ankeveen in. Zie ook de route in Ankeveen

• Ter hoogte van het Regthuis rechts van de weg, na ongeveer 1 km, gaat de route linksaf de Dammerkade op. Na een klaphekje komt men op een grasdijk die door de Ankeveense Plassen loopt.

• Na ongeveer 2 km gaat de route meteen na een dubbel klaphekje, linksaf over een pad door rietland en moerasbos. Na ongeveer 1,5 km is er links een paadje voor een kort uitstapje naar een observatiehut.

• Nadat men eventueel teruggekeerd is van de observatiehut, kot de route aan het eind van het pad weer op een geasfalteerde fietspad uit en gaat hier rechtdoor, verder over het fietspad. Rechst van dit pad ligt de Spiegelplas.

• De route komt na ongeveer 350 meter langs het bruggetje waar de route de heenweg overheen is gegaan. Hier loopt de route ongeveer 1,5 km over hetzelfde pad als de heenweg. Ongeveer 350 meter na het bruggetje buigt het fietspad naar rechts en hier kan men weer kiezen tussen het geasfalteerde fietspad en het (soms) modderige onverharde weggetje.

• De route komt weer bij het bruggetje bij Overmeer en gaat meteen na het bruggetje rechtsaf over het meest rechtse van de twee schelpenpaden langs de oever van de Speigelplas. Dit pad wordt later een zaagselpad en buigt linksaf. Even verder bij een kruising vlak voor een brug gaat de route rechtsaf, volgt de route het schelpenpad langs de rand van nieuwbouw. Bij de volgende kruising gaat de route rechtsaf over een schelpenpad dat ook overgaat in een zaagselpad, en dat dwars door het rietland gaat.

• Men komt weer uit op een schelpenpad en gaat daar rechtdoor, langs een zandstrandje aan de linkerkant. Bij het tweede schelpenpad naar links, gaat de route rechtsaf het onverharde graspad op, dat verderop even linksaf en dan rechtsaf een smalle landtong tussen twee petgaten opgaat en uitkomt in een bosje.

• Bij een splitsing gaat de route gaat rechtsaf een pad op dat verderop langs de oever van de Spiegelplas komt te lopen. Later buigt dit pad af naar links om tenslotte uit te komen op een asfaltweggetje.

• Het asfaltweggetje rechtdoor uitlopen, ondermeer langs een windmolen. Dit weggetje komt uit bij de bushalte bij de RK-kerk, waar de route begon en eindigt.

Bron: Stefan Horn

Routekaartje

Klik op kaartje voor een grotere afbeelding

Voet-Fietsveer: Nigtevecht - Nederhorst den Berg

Soort veer:
Type boot:
Naam boot:
VaarschemaHalteplaatsen:
Informatie:

Fiets-/Voetveer
Motorveerpont
Kantje Boord
Hele jaar
ma - vr:   7:30 - 8:30 uur, 12:00 - 13:30 uur, 15:30 - 17:30 uur
za - zo:    12:00 - 17:30 uur
25 dec t/m 1 jan: Geen vaart
Nigtevecht - Nederhorst den Berg

Telefoon: 0294-236230  (Gemeente Loenen a/d Vecht)
Telefoon: 0294-236238 (T.H.Schoor)
Op internet: video 1 (video filmpje)
                   video 2 (video filmpje)
                   video 3 (video filmpje)

 DE WATERLINIE ROUTE

De enige toeristische autoroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie Van het IJsselmeer tot aan de Waal; van Bussum tot en met Gorinchem. Langs forten en vestingplaatsen.

Belangrijk: Door de ligging van aantal forten moet u soms na bezichtiging de aanrijroute weer terug.

Verstedelijking: Nieuwe ontwikkelingen rond Utrecht en Houten maken het bijna onmogelijk een mooie landelijke route langs de forten te vinden. Let u goed op de routeaanduiding!

Gelet op het landelijke van de route past u uw snelheid aan de wegomstandigheden en let op de fietsers en wandelaars.

Sluipwegen: Sommige wegen zijn aangeduid als 'sluipweg" Na 10.00 uur in de ochtend zijn ze weer toegankelijk voor het autoverkeer. Tekst ongewijzigd

Advies: De route laat zich goed lezen. U kunt eventueel belangrijke gegevens op een detailkaart noteren. Indien u door plaatsen heen gaat, bijvoorbeeld Naarden, kunt u de plattegrond van deze plaats aanklikken.

INFORMATIE

Werkwijze: U kunt door middel van het aanklikken van de symbolen informatie krijgen over de forten, bezienswaardigheden en toeristische evenementen. Tevens zijn er symbolen voor antiekzaken, galeries, antiquariaten.


Aanliggende plaatsen: Door op de naam van de aanliggende plaatsen te gaan staan en aan te klikken, krijgt u de plattegrond van de plaats. In de plattegronden staan ook de symbolen met informatie.

Nieuwe informatie: Regelmatig DE WATERLINIE ROUTE bekijken is aan te bevelen.